Jorden Växthuseffekten
Att stoppa klimatförändringarna

Enkla åtgärder i vardagslivet alla kan bidra med för att stoppa klimatförändringarna:

Transporter
Biltransporter står för en mycket stor del av människan påverkan på växthusgaserna. När vi åker bil förbränns bensin till koldioxid. En liter bensin ger när den förbränns upphov till hela 2.4 kg koldioxid. Även en kortare sträcka om 5 kilometer till jobbet ger alltså upphov till över 2 kilo koldioxid om man väljer att ta bilen fram och tillbaka istället för att gå eller cykla. När det inte är möjligt att ställa bilen för cykeln undersök möjligheten att åka kommunalt eller samåka i bil med flera.

En flygresa tur och retur mellan Göteborg och Stockholm släpper ut 160 kilo koldioxid utslaget per passagerare. Samma resa med tåg ger upphov till bara ett par kilo koldioxid.


Det egna hemmet
En 60W glödlampa som är tänd 8 timmar om dagen året om förbrukar 175 kWh. Produktionen av 1 kWh ger i genomsnitt upphov till ett utsläpp av koldioxid om 20 gram i Sverige (betydligt högre i andra länder). Enbart den glödlampan ger under ett år upphov till 3.5 kilo koldioxid. Tänk på att stänga av apparater helt när du inte använder dem istället för att sätta dem i viloläge, använd grenuttag. En apparat i stand-by-läge kan fortfarande dra upp till 50 % av energiförbrukning jämfört mot när den används.

För varje grad du sänker temperaturen i ditt hem kan din totala energiförbrukning minska med upp till 5 %. Tänk på att välja en elleverantör av grön energi. Utsläppen av koldioxid skiljer sig åt beroende på av vilken energikälla som använts för att producera elen. I Sverige, med rikligt med vattenkraft, ger en 1 kWh upphov till 20 gram koldioxid, medan samma produktion från kolkraft ger upphov till nästan ett kilo koldioxid! Köket och matlagning
Den genomsnittlige svensken äter 80 kilo kött om året. Kött är ett mycket energikrävande matslag, delvis beroende på att kor har stora utsläpp av metangas från deras matsmältning. För varje kilo nöttkött bildas motsvarande 24 kg koldioxid. Kyckling och fisk bidrar till ett betydligt måttligare utsläpp av växthusgaser då dessa djur inte producerar metangas vid matsmältningen Tänk på att försöka vara så energismart som möjligt vid tillagning och förvaring av mat. Koka upp vatten i en vattenkokare istället för att koka upp direkt på platan. Frosta av frysen regelbundet för att undvika isbildning.

Efter måltid se till att diskmaskinen fylls fullt ut innan du startar den.

Gör investeringar i ditt hem
En oljepanna för uppvärmning av huset kan på ett år släppa ut över 5.000 kilo koldioxid. Utsläppen från en pelletspanna är försumbara då det handlar om bioenergi, och fjärrvärme är upp till 10 gånger utsläppsvänligare än en oljepanna, likaså energipannor. En värmepump hämtar energi ur marken och har en driftkostnad jämfört med en energipanna på cirka en tredjedel, men utgör en stor investering.Copyright. Allt material upphovsrättskyddat. Kontakta gärna oss på info@vaxthuseffekten.org
växthusgaser
Den globala uppvärmningen förklarad närmare. Varför blir det varmare?
Vindkraft. Ren förnyelsebar energi
Energiomställningen: Läs mer om det nödvändiga bytet från kol och olja till förnyelsebara energikällor.

Åtgärder för att minska din påverkan på växthuseffekten i bildform:
Bilkö
Ställ bilen och gå eller cykla istället. Om du måste åka längre sträckor välj tåg eller buss.
Grönt på tallriken
Ett kilo nöttkött motsvarar koldioxidutsläppet från tio mils bilkörning. Välj mer grönt på tallriken, eller ät kyckling och fisk framför nöttkött.